JSBT House

Project Name : 
JSBT House
Location :
Bangkok, Thailand
Status : 
Build
Owner : 
confidential
Area :
800 sq.m

This project consists of 3 extended family houses where mother, uncle, daughter and son-in-law’s family would like to live together with shared common area such as garden, service area and parking, but at the same time each family also needs some privacy. Especially the family of daughter and son-in-law who are yoga teachers, require a house with indoor and outdoor space to practice yoga while they enjoy nature. In addition to, there are some skylights that covered with trees to allow those who use space inside the house feeling closer to the trees and the sky without overheated.

โครงการนี้ประกอบด้วยบ้านครอบครัวขยาย 3 หลังที่คุณแม่ คุณอา ครอบครัวลูกสาวและลูกเขย ต้องการจะอยู่อาศัยร่วมกันโดยมีพื้นที่ส่วนกลางที่สามารถใช้งานร่วมกันได้ เช่น สวน ส่วนบริการ และที่จอดรถ แต่ในขณะเดียวกันแต่ละครอบครัวก็ต้องการความเป็นส่วนตัวด้วย โดยเฉพาะบ้านครอบครัวลูกสาวและลูกเขยที่เป็นครูสอนโยคะ ทั้งคู่ต้องการบ้านที่มีพื้นที่ภายในและภายนอกบ้านเพื่อฝึกโยคะ ในขณะเดียวกันก็สามารถเพลิดเพลินกับธรรมชาติด้วย นอกจากนี้ยังมี SKYLIGHT ที่มีต้นไม้ปกคลุมเพื่อให้ผู้ที่ใช้ SPACE ภายในบ้านได้สัมผัสถึงต้นไม้และท้องฟ้ามากขึ้นโดยที่ไม่ร้อน

SITE: The project is located in Soi On Nut, one of the dense residential area in Bangkok, surrounded by 2-3 storey houses. The planning of buildings and spaces has been designed to be consistent and harmoniouse with the surrounding context.

SITE: โครงการตั้งอยู่ในซอยอ่อนนุช ซึ่งเป็นย่านที่อยู่อาศัยหนาแน่นแห่งหนึ่งในกรุงเทพฯ ล้อมรอบด้วยบ้าน 2-3 ชั้น การวางผังอาคารและที่ว่างได้คำนึงถึงการออกแบบให้สอดคล้องและกลมกลืนกับบริบทรอบข้าง

Program: The owner would like to build 3 houses on a private land surrounded with the 2-3 storey houses like other densely populated areas in Bangkok.

Program: เจ้าของบ้านต้องการสร้างบ้าน 3 ครอบครัวบนที่ดินส่วนตัวในสภาพแวดล้อมที่มีบ้านและอาคารสูง 2-3 ชั้น โดยรอบเหมือนกับย่านที่อยู่อาศัยหนาแน่นอื่นๆในกรุงเทพฯ

 

Separate: Each house has been planned separately to have its own privacy. The uncle house is located in the front area for easy access, and have privacy from the mother’s house and the daughter and son-in-law’s house.

Separate: บ้านแต่ละหลังได้ถูกวางผังให้แยกกัน เพื่อให้มีความเป็นส่วนตัว  โดยบ้านคุณอาจะอยู่ด้านหน้าเพื่อให้มีการเข้าออกง่าย และมีความเป็นส่วนตัวจากบ้านคุณแม่ และบ้านครอบครัวลูกสาวลูกเขย

Open space: Mother’s house is connected to uncle’s house and share some facilities such as living room, kitchen, storage room, laundry room, maid room etc. together, therefore they can join each other occasionally. And the daughter and son-in-law’s house garden is also connected to the mother’s living & dining area. This makes it possible to use the garden area for activities or to relax together among families. In addition, all 3 houses share the entrance and the parking in order to save space in the layout with the intention of having as much space in the garden as possible due to the owners like to live with nature.

Open space: บ้านคุณแม่เชื่อมต่อกับบ้านคุณอาและใช้ FACILITY บางอย่างร่วมกัน เช่น ห้องรับแขก ห้องครัว ห้องเก็บของ ห้องซักรีด ห้อง MAID เป็นต้น ทำให้สามารถ JOIN กันได้ในบางโอกาส  และบ้านคุณแม่ยังเชื่อมต่อกับบ้านครอบครัวลูกสาวและลูกเขย โดยมุมมองจากห้องนั่งเล่นและรับประทานอาหารของบ้านคุณแม่จะเชื่อมต่อไปยังสวนและสระว่ายน้ำของครอบครัวบ้านลูกสาวและลูกเขย ทำให้สามารถใช้บริเวณสวนทำกิจกรรมหรือพักผ่อนร่วมกันระหว่างครอบครัวได้  นอกจากนี้บ้านทั้ง 3 หลังยังใช้ทางเข้าออก และที่จอดรถร่วมกันเพื่อเป็นการประหยัดพื้นที่ในการวางผังเพื่อให้มีที่ในการจัดสวนมากที่สุดเท่าที่จะทำได้ เนื่องจากเจ้าของบ้านชอบอยู่กับธรรมชาติ

Connection: Moreover, each house also shares terrace and service area, so the size of the houses do not need to be excessively large.

Connection: นอกจากนี้แต่ละหลังยังมี TERRACE และส่วน SERVICE ที่ใช้ร่วมกัน เพื่อให้บ้านแต่ละหลังมีขนาดไม่ใหญ่จนเกินไป

Roof: Each house has its own character to fit the owners and the context. Gable roofs are used for harmony with the surrounding, also have some skylights to get closer to nature and have enough light.

Roof: บ้านแต่ละหลังมีการสร้าง CHARACTER เพื่อให้เข้ากับผู้อยู่อาศัย และบริบทโดยรอบ มีการใช้หลังคาจั่วเพื่อให้มีความกลมกลืน และออกแบบให้มี SKYLIGHT เพื่อจะได้ใกล้ชิดธรรมชาติมากขึ้นและมีแสงสว่างเพียงพอ

Materials: Materials that match with nature and surrounding such as glass, wood, stone, black iron walls that contrast with the green color of surrounding trees, are used for the houses. Furthermore, the skylights are made of insulated glass to protect heat entering inside the house, additionally there are some trees that planted to block heat to the skylights, but allow light to get inside the house in some area such as yoga area or the bathroom to keep it clean and draw nature closer even inside the building.

Materials: มีการใช้วัสดุที่เข้ากับธรรมชาติและต้นไม้โดยรอบ เช่น กระจก ไม้ หิน ผนังเหล็กสีดำซึ่งตัดกับสีเขียวของต้นไม้รอบๆ และยังมีการใช้ INSULATED GLASS ในส่วน SKYLIGHT เพื่อป้องกันความร้อนเข้าสู่อาคาร  โดยบน SKYLIGHT จะมีต้นไม้ช่วยในการบดบังแสงแดดและเพื่อนำธรรมชาติเข้ามาใกล้ชิดผู้ใช้งานมากขึ้นโดยที่ไม่ร้อน และทำให้แสงสว่างเข้าถึงในส่วนต่างๆของบ้านตามที่เจ้าของบ้านต้องการ เช่นพื้นที่เล่นโยคะ หรือในส่วนห้องน้ำที่มีต้นไม้ปกคลุมเพื่อให้ห้องน้ำสะอาดตลอดวัน และเป็นการดึงธรรมชาติเข้ามาใกล้ชิดแม้อยู่ภายในอาคาร